top of page

Ayurvedisch Lifestyle Coach

IMG_9677_edited_edited.jpg

De holistische gezondheidsleer van Ayurveda omvat alle aspecten van gezondheid en welzijn; fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel, en het doel is niet enkel om ziektes te genezen maar vooral te voorkomen. Hier spelen een gezonde voeding, het gebruik van kruiden, lichaamsbeweging, massages, yoga en meditatie een belangrijke rol. 

 

 

De drie dosha’s

Ieder van ons wordt geboren met een unieke verhouding tussen drie basisenergieën (dosha’s) die onze constitutie bepalen; Vata, Pitta en Kapha. Onze levensstijl en andere factoren brengen deze energieën vaak uit evenwicht waardoor we niet goed meer in ons vel zitten of zelfs ziek worden. 

 

Vata types zijn fijn gebouwd, hebben een laag lichaamsgewicht, droge en koude huid, droog en dun haar, hebben een wisselende eetlust, spreken snel, springen makkelijk van de hak op de tak, hebben het makkelijk koud, kunnen creatief en geïnspireerd zijn, maar ook bang en zenuwachtig indien uit evenwicht. Hun bewegingen zijn snel en onregelmatig. 

 

Pitta types zijn middelmatig of atletisch gebouwd, gemiddeld van gewicht, warme en zachte huid vaak met sproetjes, vettig haar, vroeggrijs of kalend, hebben een grote eetlust, spreken indringend en overtuigend, met passie, hebben het vaak te warm, zijn ambitieus, speels, kunnen zich goed concentreren, maar kunnen agressief en uiterst competitief worden indien uit evenwicht. Hun bewegingen zijn doelgericht en stabiel. 

 

Kapha types hebben een compact, stevig lichaam met neiging tot overgewicht, een koele huid die vochtig aanvoelt, overvloedig en dik haar, hebben een stabiele eetlust met trage spijsvertering, spreken traag en monotoon, houden van een warm maar droog klimaat, zijn heel zorgzaam, stabiel, geduldig en ondersteunend, maar kunnen hebzuchtig en lui zijn indien uit evenwicht. Hun bewegingen zijn langzaam, soms slepend. 

We hebben allemaal Vata, Pitta en Kapha in ons, maar de verhouding maakt ons tot wie we zijn, iedereen is uniek. 

 

Agni en Ama

Agni betekent verteringsvuur. Niet enkel om voeding te verwerken en te verteren, maar ook zintuigelijke prikkels en moeten verwerkt worden. Je kan je wel voorstellen dat als je te veel of te zwaar eet, je het verteringsvuur belast, maar ook als je te veel prikkels via je zintuigen binnenkrijgt of je een emotionele shock ervaart, wordt jouw agni belast.

 

Ama betekent onverteerde voeding of halfverteerde voeding en afvalstoffen. Als agni overbelast wordt, kan voedsel niet goed worden verteerd, net zoals je een vuur kan doven door er te veel of te zwaar hout op te gooien. Hierdoor kunnen op termijn allerlei klachten ontstaan.

 

Het is dus van belang om het verteringsvuur op peil te houden of te verhogen zodat de afvalstoffen zich niet opstapelen. 

 

In een Ayurvedische Lifestyle begeleiding bekijken we samen hoe we meer balans kunnen creëren. Zo zijn bijvoorbeeld sommige vormen van lichaamsbeweging meer geschikt voor de ene persoon dan voor iemand anders, en is gezonde voeding ook niet hetzelfde voor iedereen. 

Een eerste coaching van een uur kost 70 euro, inclusief een plan op maat dat achteraf wordt doorgemaild. Een opvolging komt op 50 euro.

 

Als Ayurvedisch Lifestyle Coach stel ik geen diagnoses en behandel ik geen ziekten. Er worden enkel adviezen gegeven om het natuurlijk evenwicht van het lichaam te ondersteunen. De gegeven adviezen dienen niet ter vervanging van noodzakelijke medische behandeling.

bottom of page